Mentega (yang berasal dari perkataan bahasa Portugis: manteiga) adalah
produk tenusu dibuat daripada menggodak krim atau susu, sama ada segar atau
yang ditapai. Mentega boleh digunakan sebagai sapuan dan perasa, selain dari
penggunaan dalam masakan seperti membakar, membuat sos dan menggoreng. Mentega
terdiri dari lemak mentega, air dan protein susu. Kerap dibuat daripada susu
lembu, tetapi mentega juga boleh dibuat dari mamalia lain, seperti biri-biri,
kambing, kerbau dan yak. Garam, perisa dan pengawet kadang kala ditambah pada
mentega. Pengasingan pepejal mentega akan menghasilkan cecair mentega atau
minyak sapi, yang merupakan hampir keseluruhannya lemak mentega.
- 2 keping ayam thighs (boneless) - potong kecil
- 2 sb butter
- 1 sb cili merah - cincang
- 2 chili padi - cincang
- 1 pelepah daun kari
- Beberapa keping cheese
- 230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai
- Secubit serbuk perasa ayam Knorr - opsyenal
- Garam
- Serbuk lada hitam
BAHAN PERAP:
- 1 sk garam
- 1/2 sb sugar
- 2 sk serbuk kari
- 1 sb tepung gandum
- 1 telur
CARA CARA:
- Perap ayam dengan bahan perap selama 1 jam. Masak ayam sehingga kekuningan di dalam non stick pan. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan kuali dengan butter. Tumis chili dan daun kari sehingga wangi. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula cheese.
- Masukkan Knorr chicken powder, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan ayam tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, tambahkan sedikit gula.
No comments:
Post a Comment