Thursday, April 11, 2019

MURTABAK LAPIS KRAKER

BAHAN BAHAN

• 18 keping biskut kraker (3 lapis)
• 1 cawan susu cair
• 6 biji telur

UNTUK LAPISAN DAGING/INTI
• 200 gm daging kisar
• 3 labu bawang besar- dicincang halus
• 1 paket kecil serbuk kari daging
• 2 labu bawang besar
• 3 ulas bawang putih
• 2 biji ubi kentang – potong dadu
• 2 sudu cili kisar
• daun bawang daun sup dicincang
• 3 sudu besar minyak masak
• garam secukup rasa
• sedikit gula

CARA MASAK INTI:
1. Tumbuk bawang putih dan campurkan rempah kari dan cili kisar.
2. Panaskan minyak dan tumis pes tadi sehingga garing dan naik baunya.
3. Masukkan bawang besar dan kentang yg dipotong dadu serta daging cincang. Gaul sebati.
4. Tambahkan 1/4 cawan air dan masak sehingga daging dan kentang empuk.
5. Masukkan garam, gula, daun bawang dan daun sup. Angkat dan sejukkan.

CARA BUAT LAPISAN KRAKER
1. Oleskan dulang pembakar dengar mentega.
2. Rendamkan biskut kraker dalam campuran susu dlm 1 minit je.
3. Susun biskut kraker yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.
4. Lapiskan dengan lapisan daging/inti tadi.
5. Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi. Taburkan daun sup/daun bawang.
6. Susun lagi kraker atas lapisan daging dan telur tadi.
7. Ulangi proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.
8. Akhir sekali, tuangkan baki susu dan telur sehingga habis. Bakar selama 45 minit pada kadar 180C.

No comments:

Post a Comment