BAHAN BAHAN A
1 cawan milo
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
BAHAN BAHAN B
1 1/2 cawan tepung
gandum ( di ayak )
1 sk serbuk
bikarbonat
1 sk serbuk penaik
BAHAN BAHAN C
3 biji telur
1 sk esen vanilla
LANGKAH- LANGKAH :
campurkan semua bahan
A dlm periuk dan kacau sehingga sebati dgn keadaan api sederhana..Bila dah
sebati tutup api dan biarkan sejuk seketika.
sementara tgu bahan A
sejuk sedikit, dlm bekas lain pecahkan 3 biji telur dan ltk esen vanilla ( spt
di bahan C ) .kepuk sehingga kembang yer.Selepas selesai kepuk, campurkan kedlm
bahan A yg telah disejukkan td dan kacau.
Selepas itu, masukkan
pula bahan B ke dlm acuan bahan A dan bahan C td, kemudian kacau sehingga
sebati..Kalo rajin blh kacau sehingga xde gelembung2 tepung tu..Aku xdenye rjn
nk tgu lm..asalkan sebati semua tepung tu dlm acuan coklat dh memadai..hehehe
Kemudian sapu loyang
( aku ltk dlm bekas plastik microwave tu je ) dgn marjerin sbb xnk nanti acuan
melekat.lagipon sng ckit nak tanggalkan bile dh masak..
Selepas dh sapu dgn
marjerin, tuang acuan td ke dlm bekas / loyang tersebut. Jgn lpe sblm buat
semua ni, korg pnskan dulu air utk kukus ye.so sng lah nt air dh tersedia ble
acuan kek dh siap.
Bile air dh
menggelegak, blhlah letakkan acuan kek td ke dlm bekas pengukus tu dan kukus
paling lama sejam..Kalo nk thu kek tu dh masak blm, korg try cucuk dgn
garfu.Kalo x melekat tu maknanya dh masak lah..
tips ; sila tutup bks
loyang tu dgn aluminium foil ye sb xnak bg air wap tu masuk dlm kek, nt kek
korg x menjadi ler..ni tips penting ye, jgn abaikan..
Sementara tgu kek
masak jom kita buat topping dia plak.
Topping
- 1 cawan milo
- 2 sb minyak masak
- 3 sb air
- 1/2 cawan susu
pekat
Campur semua bahan
tu..masak secara double boiler yer..Agak2 dh berkilat blh la tutup api..
Bila dh masak kek
milo kukus tu sejukkan terlebih dahulu..Bila dh sejuk ckit, terbalikkan kek
tersebut lps tu baru ltk topping yer..Lepas tu blh la hias nk ltk coklat rice
ke ape ker.
No comments:
Post a Comment