Kari ialah nama untuk
berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka,
Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan
Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan
salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat
"Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh
penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian,
hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian
dalam bahasa asli masing-masing di sana.
RESEPI KARI
UDANG DAN KENTANG
600 gm
udang yang sederhana besarnya
4 biji ubi
kentang ] dibelah empat
2 labu
bawang besar ]
10 ulas
bawang merah
2 ulas
bawang putih
2.5 sm
halia
2.5 sm
kunyit
½ cawan
ketumbar digiling lumat
1 sudu teh
jintan putih
4 biji
cili kering
1 sudu teh
lada sulah
2 senduk minyak kelapa
2 senduk minyak kelapa
1 gelas
santan kelapa
½ cawan
air asam jawa
Gula,
garam dan ajinomoto secukupnya
BAHAN-BAHAN PENUMIS:
2 kuntum
bunga cengkih ]
2 biji
buah pelaga ] digiling
2 kuntum
bunga pekkak ]
2 ulas
bawang putih - dimayang
1 tangkai
daun kari
PROSES PENYEDIAAN
1. Udang
dibersihkan.
2. Pijarkan minyak kelapa di dalam periuk dan tumiskan bawang putih.
3. Setelah berbau, masukkan pula bahan-bahan penumis yang lain. Setelah garing masukkan daun kari dan rempah-rempah yang telah digiling lumat.
2. Pijarkan minyak kelapa di dalam periuk dan tumiskan bawang putih.
3. Setelah berbau, masukkan pula bahan-bahan penumis yang lain. Setelah garing masukkan daun kari dan rempah-rempah yang telah digiling lumat.
4. Kacau-kacau
hingga garing. Setelah itu masukkan santan, air asam jawa, gula, garam dan
ajinomoto. Kacau lagi, setelah mendidih dan agak pekat masukkan pula udang,
bawang besar dan kentang.
5. Bila semuanya sudah empuk, pekat dan berminyak-minyak bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
5. Bila semuanya sudah empuk, pekat dan berminyak-minyak bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment