Kukus atau stim ialah
istilah teknikal untuk fasa gas bagi air yang terbentuk apabila air mendidih.
Secara teknikal, dalam sebutan kimia dan fizik, kukus adalah halimunan dan
tidak boleh dilihat; walau bagaimanapun, dalam bahasa seharian kata ini kerap
digunakan untuk merujuk kabus atau aerosol titisan air yang terbentuk kerana
wap air ini memeluwap pada kehadiran udara (lebih sejuk). Pada tekanan lebih
rendah, seperti di atmosfera atas atau di puncak pergunungan tinggi, air
mendidih pada suhu lebih rendah daripada 100 °C (212 °F) nominal pada suhu dan
tekanan piawai. Jika dipanaskan dengan lanjut, air menjadi kukus superpanas.
1 ekor
ikan bawal putih bersaiz besar.
2. 2 sudu
tauchu
3. 1 sudu
halia (dikisar)
4. 8 biji
cili padi(dihiris)
5. Bawang
putih tiga ulas(dikisar)
6. 1 sudu
gula
7. 3 sudu
air perahan limau
8. 4 sudu
air
9. Hirisan halia
PROSES PENYEDIAAN
1. Gorengkan
halia dan bawang putih dan tauchu hingga naik bau selama 5 minit.
2. Masukkan hirisan cili padi, air, perahan limau dan gula, kacau. Kemudian ratakan pada seluruh ikan tadi dan letakkan hirisan halia pada kedua-dua belah ikan.
3. Dan akhir sekali balut ikan dengan aluminium foil dan kukus untuk 20-30 minit. Pasti menyelerakan.
2. Masukkan hirisan cili padi, air, perahan limau dan gula, kacau. Kemudian ratakan pada seluruh ikan tadi dan letakkan hirisan halia pada kedua-dua belah ikan.
3. Dan akhir sekali balut ikan dengan aluminium foil dan kukus untuk 20-30 minit. Pasti menyelerakan.
No comments:
Post a Comment