Monday, April 02, 2018

RESEPI AGAR-AGAR SANTAN


Agar-agar adalah sejenis kuih berupa gel yang diperbuat daripada lumut laut atau dikenali juga dengan nama agar-agar. Serbuk agar-agar juga banyak digunakan dalam pencuci mulut lain.

Agar-agar merupakan bahan bergelatin yang dihasilkan dari polysaccharide pada rumpai laut ("fucus saccharinus") ("red algae"), di mana ia terkumpul pada dinding sel agarophyte dan berfungsi sebagai penyokong struktur utama bagi dinding sel alga. Agar merupakan campuran dua komponen: linear polysaccharide agarose, dan a heterogeneous campuran dua molekul lebih kecil yang dipanggil agaropectin.

RESEPI AGAR-AGAR SANTAN

BAHAN-BAHAN
10 gm agar-agar tali
4 cawan air
1 cawan gula
200 ml santan pekat (santan kotak atau susu cair pun boleh)
secubit garam
1 sudu besar sirap ros
2 helai daun pandan

PROSES PENYEDIAAN
Masak agar-agar dan air hingga larut.  Masukkan daun pandan.

Masukkan santan, secubit garam, gula dan sirap ros.

Kacau dan tunggu hingga mengelegak atas api yang kuat. Kacau terus supaya ia tidak melimpah.

Basahkan loyang atau apa acuan pilihan, tuang agar-agar tadi dan biarkan ia beku.  Sejukkan dlm peti ais.

No comments:

Post a Comment