Bakso ialah sejenis makanan Indonesia yang merupakan bebola daging.
Bakso biasanya dibuat daripada campuran daging lembu dan tepung ubi kayu,
tetapi boleh juga dibuat daripada daging ayam, ikan atau udang. Biasanya bakso
disediakan dalam sup lembu dengan mi kuning atau bihun dan mengandungi sayur
jeruk, taufu, kailan, taugeh, Siomai (sejenis Dim Sum), kulit Wanton goreng dan
dihidangkan bersama bawang goreng dan daun saderi. Bakso boleh didapati di
seluruh Indonesia dan dijual oleh penjaja dan restoran. Kini bakso juga dijual
dalam bentuk makanan beku yang senang didapati di pasaraya di seluruh
Indonesia. Bakso boleh juga dihiris dan dimasak dalam masakan mi goreng, nasi
goreng atau Cap Cai (sayur campur).
BAHAN-BAHAN
300g meatball frozen
1 bawang besar
3 ulas bawang putih
2 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 cawan susu cair
3 keping keju cheddar
1 sudu besar mentega
Garam
PROSES PENYEDIAAN
Rebus atau goreng meatball hingga masak .
Cairkan mentega dan tumiskan bawang putih , masukkan tepung gandum
dan kacau sehingga perang .
Masukkan susu cair dan semua bahan lain dan tambah garam secukup
rasa.
Akhir sekali , tuang atas meatball
No comments:
Post a Comment