Bangsa Kedayan merupakan salah satu bangsa yang
menetap di Kepulauan Borneo. Dipercayai berasal dari Brunei dan berhijrah ke
Sabah, Sarawak dan Labuan. Di Miri Sarawak, kebanyakan bangsa Kedayan menetap
di daerah Bekenu. Selain itu, bangsa Kedayan juga boleh ditemui di daerah
Limbang dan Lawas, Sarawak; Sipitang dan Kuala Penyu, Sabah; dan Labuan. Bahasa
yang digunakan ialah Bahasa Kedayan ("bahasa de facto" Brunei).
Sebahagian kaum Kedayan di Labuan bukannya orang
pantai, dan cenderung menetap di kawasan pedalaman. Manakala sebahagian yang
lain lagi menetap berhampiran pantai. Rumah-rumah di kampung dibina agak dekat
antara satu sama lain, mengikut pola kelompok, dengan taman-taman bercabang.
Kaum Kedayan-Brunei menjadi penduduk majoriti dan memegang kuasa politik di
pulau bebas cukai itu.
Dari sudut makanan pula,tradisi berzaman masyarakat
Kedayan ialah masakan Daging Rebus Kedayan, Ayam masak Kedayan, Pais ikan,
Salai Berubut, Sambal Tahai, Tarap muda masak lemak, Nasi Kebuli, dan banyak
lagi. Masakan-masakan ini merupakan masakan asli dan agak berbeza daripada
masakan masyarakat Melayu yang lain walaupun ianya menggunakan bahan dan resepi
yang hampir serupa. Selain itu terdapat juga masakan dari tumbuhan hutan yang
dimasak seperti humbut hanibung (umbut nibung) atau humbut piasau(kelapa) yang
disapak (digaul) dengan ikan masin begitu menyelerakan semasa makan tangah
hari.Begitu juga halnya dengan kuih-kuih tradisional orang Kedayan lebih
popular dengan bingka dadak kubal chacha, gatas, wajik, kuripit ubi kayu,
kelupis, pinyaram, kuih cincin, bahaulu, sasagun, dan jelurut.
RESEPI AYAM MASAK KUNYIT (RESIPI KEDAYAN)
5 biji bawang
merah
3 ulas bawang
putih
1 1/2 inci halia
BAHAN-BAHAN B
1 ekor ayam (dipotong
kecil)
2 sudu makan cili
yang dikisar (kalau nak pedas lagi, boleh tambah)
Sedikit belacan
1 sudu teh serbuk
kunyit
2 batang serai
1/2 cawan air asam
jawa atau 3 keping asam kulit (ikut suka rasa)
Santan (1 biji
kelapa)
Garam secukup rasa
Minyak makan
Air
PROSES PENYEDIAAN
Tumis Bahan A.
Kemudian bubuh cili kisar dan sedikit belacan. Masukkan serbuk kunyit dan
serai. Tumis kesemua bahan sehingga naik bau.
Masukkan sedikit
air, ayam dan asam jawa atau asam keping. Masukkan santan dan air. Masakkan
sehingga mendidih. Kemudian masukkan perasa. Hidangkan dengan nasi putih.
No comments:
Post a Comment