Monday, April 02, 2018

RESEPI KARI ITIK SALAI BERKERISIK


Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana.

RESEPI KARI ITIK SALAI BERKERISIK

BAHAN BAHAN
1 ekor daging itik
2 helai daun pandan
3 tangkai daun kari
1/2 cawan air asam jawa
3 sudumakan  rempah kari daging
500g santan
2 sudumakan  kerisek
Blend: bawang besar , bawang putih dan halia
Rempah tumis: kayu manis,  pelaga  ,  cengkih  dan lawang

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak  dlm kuali
Tumis  rempah  hingga naik bau
Masukkan bahan blend dan kacau  hingga garing
Masukkan bahan2  lain
Tambah garam dan perasa
Kacau hingga pekat.
(Jika mau cair tambah air dan biar mendidih)

No comments:

Post a Comment