Kari ialah nama untuk
berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka,
Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan
Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan
salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat
"Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh
penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian,
hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian
dalam bahasa asli masing-masing di sana.
RESEPI
KARI ITIK SALAI BERKERISIK
BAHAN BAHAN
1 ekor daging itik
2 helai daun pandan
3 tangkai daun kari
1/2 cawan air asam jawa
3 sudumakan rempah kari daging
500g santan
2 sudumakan kerisek
Blend: bawang besar , bawang putih dan halia
Rempah tumis: kayu manis, pelaga ,
cengkih dan lawang
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak
dlm kuali
Tumis rempah hingga naik bau
Masukkan bahan blend dan kacau hingga garing
Masukkan bahan2 lain
Tambah garam dan perasa
Kacau hingga pekat.
(Jika mau cair tambah air dan biar mendidih)
No comments:
Post a Comment