Monday, April 02, 2018

RESEPI BUBUR CACA


Masakan Cina Malaysia berasal dari tradisi masakan pendatang Cina Malaysia dan keturunan mereka, yang disesuaikan atau diubah suai tradisi masakan mereka di bawah pengaruh budaya Malaysia serta corak penghijrahan China ke Malaysia. Disebabkan sebahagian besar rakyat Cina Malaysia adalah keturunan pendatang dari selatan China, masakan Cina Malaysia kebanyakannya berdasarkan himpunan kepelbagaian hidangan dengan akar umbi dari masakan Kantonis, masakan Hakka, masakan Fujian dan masakan Teochew.
BAHAN-BAHAN
  • Sepeket kecil bubur caca (300 gm)
  • Ubi kledek atau ubi keladi potong dadu,seketul
  • Santan 3 rm
  • Daun pandan 2 helai( koyakkan)
  • Gula ikut manis mulut
  • Garam secubit

PROSES PENYEDIAAN
  • Rendam  bubur cacaa dgn air sejuk
  • Rebus Ubi tadi,masuk gula,garam dau  pandan
  • Masuk bubur cacaa yg telah d rendam tadi. Biar kembang sekejap
  • Bila sudah lembut masuk santan pekat tadi,masuk 2 titik pewarna merah
  • Masak hingga melegak,,,,dah siap



No comments:

Post a Comment