Masakan Cina Malaysia berasal
dari tradisi masakan pendatang Cina Malaysia dan keturunan mereka, yang
disesuaikan atau diubah suai tradisi masakan mereka di bawah pengaruh budaya
Malaysia serta corak penghijrahan China ke Malaysia. Disebabkan sebahagian
besar rakyat Cina Malaysia adalah keturunan pendatang dari selatan China,
masakan Cina Malaysia kebanyakannya berdasarkan himpunan kepelbagaian hidangan
dengan akar umbi dari masakan Kantonis, masakan Hakka, masakan Fujian dan
masakan Teochew.
BAHAN-BAHAN
- Sepeket kecil bubur caca (300 gm)
- Ubi kledek atau ubi keladi potong dadu,seketul
- Santan 3 rm
- Daun pandan 2 helai( koyakkan)
- Gula ikut manis mulut
- Garam secubit
PROSES PENYEDIAAN
- Rendam bubur cacaa dgn air sejuk
- Rebus Ubi tadi,masuk gula,garam dau pandan
- Masuk bubur cacaa yg telah d rendam tadi. Biar kembang sekejap
- Bila sudah lembut masuk santan pekat tadi,masuk 2 titik pewarna merah
- Masak hingga melegak,,,,dah siap
No comments:
Post a Comment