Monday, April 02, 2018

RESEPI ROTI GOLOK


Roti merupakan satu kumpulan makanan ruji yang diperbuat daripada doh tepung dan air yang disediakan selalunya melalui pembakaran. Sepanjang zaman, roti seringkali menjadi makanan yang popular di seluruh dunia dan juga merupakan makanan manusia yang paling lama dan penting semenjak wujudnya pertanian.

Bergantung kepada adat tempatan dan kemudahan, roti boleh dihidangkan melalui beberapa bentuk pada bila-bila masa untuk makan. Roti juga dimakan sebagai makanan ringan, atau sebagai bahan dalam persiapan kulinari yang lain, seperti makanan bergoreng yang disaluti serbuk roti untuk mengelakkan lekitan atau rasa hambar komponen utama agar roti, ataupun bahan isian direka untuk mengisi kaviti atau mengekalkan jus yang mungkin mengalir keluar.

RESEPI ROTI GOLOK 
BAHAN-BAHAN
yis 11gram
tepung gandum cap rose 500gram
1sdk garam
gula 75 gram
susu tpg 75 gram
k.fine 10gram@pelembut roti 5gram
butter 75gram
telo 1bji
air 220ml

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan semua dlm breadmaker bgi die uli sampai doh elastik..nak uli pakai tangan pon xpa.uli sampai doh berkilat,

Rehatkan sampai doh naik 2xganda.tumbuk tumbuk untuk buang angin dan bahagikan doh kepada 100gram...uli, canaikan. rehatkan biar naik skali ganda.

Sebelum bakar sapukan susu cair sedikit atas roti dan bakar.temp 180 20 minit. Masak siap untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment