Tuesday, April 03, 2018

RESEPI MURTABAK AYAM

Cakoi, atau juga dikenali sebagai youtiao, churros goreng Cina, dan donut Cina merupakan doh berbentuk panjang yang digoreng dan berwarna perang keemasan apabila siap dimasak. Ia merupakan salah satu masakan masyarakat China dan turut popular di beberapa negara di Asia Timur dan Asia Tenggara. Kebiasaannya, ia dimakan ketika sarapan bersama bubur nasi, kanji atau air kacang soya

Di sebahagian kalangan penduduk utara semenanjung Malaysia, cakoi juga dikenali sebagai patongko,[perlu rujukan] iaitu asal perkataan dari Thailand yang juga merujuk kepada kuih jenis ini.

RESEPI MURTABAK AYAM

BAHAN-BAHAN
1 kg tepung naik sendiri
11 gram yis segera
2 cawan air (bergantung kepada kualiti tepung)
½ cawan gula (jadikan air gula)
½ cawan minyak masak
½ sudu teh soda bikarbonat
1 sudu makan serbuk bawang putih
Garam secukup rasa
½ - 1kg minyak masak (untuk menggoreng)

PROSES PENYEDIAAN
Campurkan semua bahan kecuali minyak masak , uli membentuk doh. Tambah air jika perlu. Biarkan doh selama 30 minit di dalam bekas yang dibalut dengan kain lembab.

Panaskan minyak di dalam kuali.

Potong doh memanjang dalam ukuran 1”X 4” hingga habis. Cantumkan 2

potongan bersama bebentuk 2” X 4”, tekanan menggunakan kayu stik
(chopstick) yang telah disapu minyak.

Goreng doh tadi sehingga keemasan dan angkat. Sedia dihidangkan bersama seri kaya dan susu.


No comments:

Post a Comment