Thursday, April 05, 2018

RESEPI ASAM PEDAS IKAN KERISI

Kerisi (Pristipomoides filamentosus) adalah ikan dasaran yang menghuni dasar perairan tropis Indo-Pasifik. Ikan ini masih satu suku dengan kakap dan merupakan ikan pancing yang umum ditangkap. Orang Hawaii menyebutnya ōpakapaka.


RESEPI ASAM PEDAS IKAN KERISI

 BAHAN BAHAN
2 ekor ikan kerisi
5 ulas bawang merah – ditumbuk
1 ulas bawang putih – ditumbuk
1 inci kunyit hidup – ditumbuk
1 batang serai – dititik
Sedikit belacan
4 sudu besar cili kisar
1/2 cawan air asam jawa
2 cawan air biasa
8-10 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan – dibelah dua
4 biji bendi
1 biji tomato – dihiris
Garam dan gula

CARA PENYEDIAAN
Panaskan minyak dalam kuali atau periuk. Tumis bawang merah, bawang putih, kunyit, serai dan belacan sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis seketika (5 minit).

Masukkan air biasa dan air asam jawa. Kacau sekata dan biarkan mendidih.

Masukkan ikan, daun kesum, bunga kantan, bendi dan tomato. (untuk bendi dan tomato, mungkin masukkan lambat sedikit)

Masukkan garam dan gula secukup rasa. Siap untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment