Kerisi (Pristipomoides
filamentosus) adalah ikan dasaran yang menghuni dasar perairan tropis
Indo-Pasifik. Ikan ini masih satu suku dengan kakap dan merupakan ikan pancing
yang umum ditangkap. Orang Hawaii menyebutnya Ĺpakapaka.
RESEPI ASAM PEDAS IKAN KERISI
2 ekor ikan kerisi
5 ulas bawang merah – ditumbuk
1 ulas bawang putih – ditumbuk
1 inci kunyit hidup – ditumbuk
1 batang serai – dititik
Sedikit belacan
4 sudu besar cili kisar
1/2 cawan air asam jawa
2 cawan air biasa
8-10 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan – dibelah dua
4 biji bendi
1 biji tomato – dihiris
Garam dan gula
CARA PENYEDIAAN
Panaskan minyak dalam kuali atau periuk. Tumis bawang
merah, bawang putih, kunyit, serai dan belacan sehingga naik bau. Masukkan cili
kisar dan tumis seketika (5 minit).
Masukkan air biasa dan air asam jawa. Kacau sekata dan
biarkan mendidih.
Masukkan ikan, daun kesum, bunga kantan, bendi dan
tomato. (untuk bendi dan tomato, mungkin masukkan lambat sedikit)
Masukkan garam dan gula secukup rasa. Siap untuk
dihidangkan
No comments:
Post a Comment