Monday, April 02, 2018

RESEPI SAMBAL TUMIS TEMPOYAK


Tempoyak dibuat daripada isi buah durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak dimakan begitu sahaja tetapi selalunya dibuat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat terkenal di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat terkenal. Tempoyak juga terkenal di Indonesia (terutama di Palembang, Sumatera dan Kalimantan).

RESEPI SAMBAL TUMIS TEMPOYAK

BAHAN-BAHAN
Petai 4 papan - buangkan kulit dan goreng sekejap
Ikan Bilis - agak2 dalam 1 mangkuk sederhana - digoreng, jangan garing sangat
Tempoyak 5-6 sudu besar
Cili merah - 10 biji (boleh juga guna cili kering, kalau cili kering
Bawang besar - 2 labu, kalau nak lebih pun boleh (dihiris)
Sedikit air
Gula pasir secukup rasa
Garam dan serbuk perasa.
Minyak untuk menumis 2 senduk

BAHAN KISAR
Cili padi - segenggam 
Bawang merah 6 ulas
Bawang putih 5 ulas

Kunyit hidup 1 inci


PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, tumis bahan kisar, masak anggaran 5 minit (kacau jangan bagi hangit), masukkan bawang besar, masukkan ikan bilis dan tempoyak. Masukkan air anggaran 1 cawan. Renihkan dengan api perlahan.

Perasakan dengan gula dan garam. Kalau pedas sangat.. masukkan lebih gula. Masak hingga pekat, sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment