Sunday, April 01, 2018

RESEPI REBUNG MASAK BEDUDUN

Bangsa Kedayan merupakan salah satu bangsa yang menetap di Kepulauan Borneo. Dipercayai berasal dari Brunei dan berhijrah ke Sabah, Sarawak dan Labuan. Di Miri Sarawak, kebanyakan bangsa Kedayan menetap di daerah Bekenu. Selain itu, bangsa Kedayan juga boleh ditemui di daerah Limbang dan Lawas, Sarawak; Sipitang dan Kuala Penyu, Sabah; dan Labuan. Bahasa yang digunakan ialah Bahasa Kedayan ("bahasa de facto" Brunei).

Sebahagian kaum Kedayan di Labuan bukannya orang pantai, dan cenderung menetap di kawasan pedalaman. Manakala sebahagian yang lain lagi menetap berhampiran pantai. Rumah-rumah di kampung dibina agak dekat antara satu sama lain, mengikut pola kelompok, dengan taman-taman bercabang. Kaum Kedayan-Brunei menjadi penduduk majoriti dan memegang kuasa politik di pulau bebas cukai itu.

Dari sudut makanan pula,tradisi berzaman masyarakat Kedayan ialah masakan Daging Rebus Kedayan, Ayam masak Kedayan, Pais ikan, Salai Berubut, Sambal Tahai, Tarap muda masak lemak, Nasi Kebuli, dan banyak lagi. Masakan-masakan ini merupakan masakan asli dan agak berbeza daripada masakan masyarakat Melayu yang lain walaupun ianya menggunakan bahan dan resepi yang hampir serupa. Selain itu terdapat juga masakan dari tumbuhan hutan yang dimasak seperti humbut hanibung (umbut nibung) atau humbut piasau(kelapa) yang disapak (digaul) dengan ikan masin begitu menyelerakan semasa makan tangah hari.Begitu juga halnya dengan kuih-kuih tradisional orang Kedayan lebih popular dengan bingka dadak kubal chacha, gatas, wajik, kuripit ubi kayu, kelupis, pinyaram, kuih cincin, bahaulu, sasagun, dan jelurut.

RESEPI REBUNG MASAK BEDUDUN

BAHAN-BAHAN
600 gm rebung
250 gm cengkuk manis
100 gm bagu
100 gm kulat
250 gm jagung muda
150 gm udang
3 ulas bawang merah - hiris nipis
3 biji cili merah - hiris serong
540 ml santan
1 sudu teh belacan
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Rebung dicincang, cengkuk dipisahkan dari batangnya, bagu dan kulat dihiris nipis-nipis. Bersihkan dan tuskan.

Udang dibuang kulit dan kepala dan di bersihkan. Masukkan santan kedalam periok bersama semua bahan. Rebus hingga mendidih barulah diangkat.

No comments:

Post a Comment