Sebahagian kaum Kedayan di Labuan bukannya orang
pantai, dan cenderung menetap di kawasan pedalaman. Manakala sebahagian yang
lain lagi menetap berhampiran pantai. Rumah-rumah di kampung dibina agak dekat
antara satu sama lain, mengikut pola kelompok, dengan taman-taman bercabang.
Kaum Kedayan-Brunei menjadi penduduk majoriti dan memegang kuasa politik di
pulau bebas cukai itu.
Dari sudut makanan pula,tradisi berzaman masyarakat
Kedayan ialah masakan Daging Rebus Kedayan, Ayam masak Kedayan, Pais ikan,
Salai Berubut, Sambal Tahai, Tarap muda masak lemak, Nasi Kebuli, dan banyak
lagi. Masakan-masakan ini merupakan masakan asli dan agak berbeza daripada
masakan masyarakat Melayu yang lain walaupun ianya menggunakan bahan dan resepi
yang hampir serupa. Selain itu terdapat juga masakan dari tumbuhan hutan yang
dimasak seperti humbut hanibung (umbut nibung) atau humbut piasau(kelapa) yang
disapak (digaul) dengan ikan masin begitu menyelerakan semasa makan tangah
hari.Begitu juga halnya dengan kuih-kuih tradisional orang Kedayan lebih
popular dengan bingka dadak kubal chacha, gatas, wajik, kuripit ubi kayu,
kelupis, pinyaram, kuih cincin, bahaulu, sasagun, dan jelurut.
RESEPI REBUNG MASAK BEDUDUN
BAHAN-BAHAN
600 gm rebung
250 gm cengkuk
manis
100 gm bagu
100 gm kulat
250 gm jagung muda
150 gm udang
3 ulas bawang
merah - hiris nipis
3 biji cili merah
- hiris serong
540 ml santan
1 sudu teh belacan
Garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Rebung dicincang,
cengkuk dipisahkan dari batangnya, bagu dan kulat dihiris nipis-nipis.
Bersihkan dan tuskan.
Udang dibuang
kulit dan kepala dan di bersihkan. Masukkan santan kedalam periok bersama semua
bahan. Rebus hingga mendidih barulah diangkat.
No comments:
Post a Comment