Monday, April 02, 2018

RESEPI ASAM PEDAS MELAKA IKAN PARANG

Ikan Parang atau nama saintifiknya Chirocentrus dorab merupakan ikan air masin. Ikan Parang berupakan ikan asal di Lautan Pasifik Barat dan India.Ia dikenali di Filipina sebagai dalagang-bukid. Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial


RESEPI ASAM PEDAS MELAKA IKAN PARANG

BAHAN-BAHAN
4 ketul ikan Parang  (dibasuh bersih)
4 batang serai - dititik
1 sudu teh halba
Daun kesum   
2 bungan kantan.1 dihiris halus 
4- 6 daun limau purut
Bendi 
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula
Minyak utk menumis

BAHAN KISAR
12 biji bawang merah
4 biji bawang putih
2 cm halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu teh jintan kasar
1 sudu teh jintan halus
2 cm kunyit hidup
1 mangkuk cili kering kisar
1 sudu mkn belacan bakar melaka

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumis halba hingga kekuningan sikit..
Masukkan bahan bahan kisar tadi dan serai dan tumis hingga garing dan pecah minyak.

Dah garing, masukkan gula. masukkan daun kesum, daun limau purut n bunga kantan. kacau selalu

Masukkan air asam jawa.... banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan kita ..nak buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap..me buat kuah pekat2 sikit.

Masukkan ikan, kacau2 sikit, masukkan bendi. perasakan dengan garam dan  biar dia mendidih. siap


No comments:

Post a Comment