Penjerukan ialah proses pengawetan makanan dengan
direndam di dalam larutan berasid (seperti cuka) atau larutan garam yang pekat.
Makanan sebegini disebut jeruk.
Penjerukan, juga dikenali sebagai rendaman air
garam, merupakan proses pengawetan makanan oleh pemeraman makanan melalui
organisma anaerobik dalam larutan bergaram (larutan garam boleh makan bersama
air) untuk menghasilkan asid laktik, atau pengaraman dan disimpan dalam laurtan
berasid, biasanya cuka (asid asetik). Makanan terhasil dikenali sebagai jeruk.
Prosedur ini memberikan makanan rasa masin atau masam. Di Asia Selatan, minyak
boleh dimakan biasanya digunakan sebagai medium jeruk bersama cuka.
RESEPI JERUK BELIMBING BULUH
BAHAN-BAHAN
Bemibing
1 sudu makan kapur
makan
3 sudu besar garam
kasar
1-2 cawan gula
pasir
2 sudu makan cuka
masakan (tambahan)
air secukupnya.
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan
belimbing. Potong ujung dn pangkalnya.
Bubuh dlm molo.
Isi air dan garam. Tutup molo dan biorkan 2 malam.
Lepas 2 malam. Buang
air garam. Rendam belimbing dgn air biasa 3 jam.
Masak air gula.
Biar sejuk.
Lepas 3 jam,
toskan belimbing. Masuk semula dlm molo. Masukkan air gula, garam sikit, cuka
sikit, rak lada halus masuk sekali. Tutup molo. Biorkan kejap. Pastu masuk dlm
peti ais. Lepas sejam dua, bolehlah mamam.
No comments:
Post a Comment