Sunday, April 01, 2018

RESEPI JERUK BELIMBING BULUH


Penjerukan ialah proses pengawetan makanan dengan direndam di dalam larutan berasid (seperti cuka) atau larutan garam yang pekat. Makanan sebegini disebut jeruk.

Penjerukan, juga dikenali sebagai rendaman air garam, merupakan proses pengawetan makanan oleh pemeraman makanan melalui organisma anaerobik dalam larutan bergaram (larutan garam boleh makan bersama air) untuk menghasilkan asid laktik, atau pengaraman dan disimpan dalam laurtan berasid, biasanya cuka (asid asetik). Makanan terhasil dikenali sebagai jeruk. Prosedur ini memberikan makanan rasa masin atau masam. Di Asia Selatan, minyak boleh dimakan biasanya digunakan sebagai medium jeruk bersama cuka.

RESEPI JERUK BELIMBING BULUH

BAHAN-BAHAN
Bemibing
1 sudu makan kapur makan
3 sudu besar garam kasar
1-2 cawan gula pasir
2 sudu makan cuka masakan (tambahan)
air secukupnya.

PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan belimbing. Potong ujung dn pangkalnya.

Bubuh dlm molo. Isi air dan garam. Tutup molo dan biorkan 2 malam.

Lepas 2 malam. Buang air garam. Rendam belimbing dgn air biasa 3 jam.

Masak air gula. Biar sejuk.

Lepas 3 jam, toskan belimbing. Masuk semula dlm molo. Masukkan air gula, garam sikit, cuka sikit, rak lada halus masuk sekali. Tutup molo. Biorkan kejap. Pastu masuk dlm peti ais. Lepas sejam dua, bolehlah mamam.


No comments:

Post a Comment