Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang
dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka
dan belacan. Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia
dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari
berbagai-bagai daerah.
RESEPI SAMBAL HATI
BAHAN-BAHAN
1 kilo hati lembu
20 biji cili kecil
5 biji bwg putih
1 inci halia
3 ulas bwg kecil
1 sudu cili kering
kisar
1 sudu serbuk kari
daging
1 sudu serbuk
kunyit
Asam keping
1 batang serai
1/2 cawan air
1/2 kilo kacang
buncis
1 biji bawang
besar
Minyak masak
PROSES PENYEDIAAN
Kisar cili kecil,
halia, bwg merah dan bawang putih.
Panaskan minyak
tumis bahan kisar + cili kering kisar hingga pecah minyak.
Masukkan serai dan
asam keping. Tumis lagi hingga sebati.
Masukkn hati. Gaul
hati dgn bahan2 sambal. (Masukkn air jika tumisan kering). Masakkan hingga hati
kecut dan 1/2 masak.
Masukkan kacang
buncis. Gaul sebati dan masakkan hati dan kacang hingga masak sepenuhnya.
Tambah bwg besar
potong, gaul sebati hingga agak kering. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment