Makanan di Malaysia melambangkan
rakyatnya yang berbilang kaum. Makanan-makanan tersebut pada asalnya berasal
dari pelbagai negeri dan suku kaum, tetapi kini telah disediakan sebagai
hidangan biasa umum di Malaysia.
BAHAN-BAHAN
- 3 sudu besar minyak sapi
- 1 labu bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 3cm halia*
- * hiris halus
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- sedikit kayu manis
- sedikit buah gajus
- sedikit kismis
- 3 cawan beras basmathi(cuci bersih)
- 1/2 cawan susu segar/ susu cair
- 4 cawan air (bergantung pada beras juga.. kalau beras jenis lembik..kurangkan air)
- 2 sudu besar orange sunquick (baca nota)
- sedikit garam
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak sapi di dalam periuk nasi di atas dapur...
- Tumis bawang putih, bawang besar dan halia.
- Masukkan rempah rempah tadi, bunga cengkih, bunga lawing, buah pelaga dan kulit kayu manis
- Bila dah garing,masukkan gajus dan kismis .bubuh garam secukup rasa. Masukkan oren sunquick. Kemudian masukkan susu dan air. Kacau rata.
- Bila dah mendidih, masukkan beras. Angkat periuk nasi dan masak atas periuk elektrik seperti biasa... gaul2 tau beberapa min. sebab nak pastikan nasi masak sekata...
- Bila dah hampir kering, titiskan pewarna kesukaan anda..
No comments:
Post a Comment