Monday, April 02, 2018

RESEPI KERABU KERANG ALA THAI


Kerang merupakan nama sekumpulan moluska dwicangkerang daripada famili Cardiidae. Kulit kerang banyak dijumpai di pantai-pantai di seluruh dunia. Kulit kerang ini berbentuk seperti hati, bersimetri dan mempunyai tetulang di luar yang nyata. Kerang adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.

Mantel mempunyai tiga bukaan (inhalan, ekshalen, dan pedal) untuk mengalirkan air serta untuk membenarkan kakinya ke luar. Kerang biasanya mengorek lubang dengan menggunakan kakinya dan makan plankton yang didapati daripada pengaliran air masuk dan keluar. Kerang-kerang juga berupaya untuk 'melompat' dengan membengkokkan lalu meluruskan kakinya. Berbeza dengan kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan pantas.
 BAHAN-BAHAN
  • 1 kg kerang
  • 2 biji tomato – potong kiub kecil2
  • 1 biji bawang besar – potong kiub
  • 2-3 sdb sos ikan
  • 1 biji perahan air limau nipis
  • suku cawan air asam jawa
  • Daun ketumbar – lebih kurang sepokok (hiris lebih kurang 1/2 inci)
  • 6-7 batang kacang botol – celur sebentar dengan air panas
  • Garam dan gula secukupnya

BAHAN KISAR
  • 12 biji cili padi merah dan hijau – kisar kasar
  • 2 biji cili merah – kisar kasar
  • 1 biji bawang besar – kisar kasar
  • 1 inci belacan – dibakar dan kisar
  • * jika suka boleh tambah bawang putih – kisarkan bersama dengan bahan kisar tadi

PROSES PENYEDIAAN
  • Basuh dan rebus bersama beberapa hirisan halia hingga ada kerang yang terbuka sedikit.
  • Tapis kerang dan buang air rebusan tadi. Rendam kerang tadi dengan air bersih dan letakkan ais batu ke dalamnya. Tujuannya untuk kerang tadi kekal segar.
  • Dalam bekas berasingan masukkan bahan kisar tadi. Satukan bawang besar, tomato, daun ketumbar dan kacang botol yang telah dipotong.
  • Masukkan sos ikan, air limau nipis, air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Ketepikan.
  • Kopekkan kerang yang direndam ais tadi. Buang separuh kulit kerang.
  • Gaulkan kerang tadi ke dalam bahan kisar hingga rata. Sesuaikan rasanya. Siap.

No comments:

Post a Comment