Halia (nama botani: Zingiber officinale Roscoe) merupakan sejenis
tumbuhan yang selalu digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan. Tanaman ini
dipercayai berasal dari China dan kemudian merebak penggunaannya ke India, Asia
Tenggara, Afrika Barat dan Caribbean.
Antara negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India, China,
Nigeria, Australia dan Thailand. Penanaman halia di Malaysia boleh dikatakan
masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal atau selingan
bersama tanaman saka seperti nanas, pokok getah dan kelapa sawit. Halia juga
dikenali sebagai ginger (bahasa Inggeris), jahe, aliah, jae, sipadeh, lia
(Indonesia), dan kinkh atau khing-daen (Thailand).Kegunaannya sebagai ulam adalah dengan menghiris rizom muda atau
dilecek bersama sambal belacan dan dimakan bersertakan nasi. Rasanya sedikit
pedas dan lidas.
BAHAN-BAHAN
- 500 gram ayam, potong kecil
- 4 ulas bawang putih, hiris nipis
- 2 cm halia, dihiris halus memanjang
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 biji bawang besar, hiris nipis membulat
- 1 biji cili merah, hiris nipis
- 1 tangkai daun bawang, hiris panjang 2cm cm
- 1 1/2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
- minyak masak, untuk goreng ayam
- sedikit lada sulah atau lada hitam
- sedikit garam dan kunyit
- garam dan gula, secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak. Gaul ayam bersama garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Ambil sedikit minyak dari baki gorengan ayam tadi anggaran 1/2 senduk dan tumis bawang putih bersama halia sehingga naik bau. Masukkan kembali ayam yang digoreng separuh masak tadi..
- Masukkan pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit taburan lada putih. Kacau seketika (jaga jangan sampai bawang putih hangus).
- Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi sebati dan pekat. Tambah sedikit lagi air jika anda suka lebih kuah.
- Taburkan dengan cili merah dan bawang besar dan kacau selama 2-3 minit sebelum diangkat. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Angkat dan tabur dengan daun bawang dan hidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment