Tempoyak dibuat daripada isi buah
durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit
garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk
proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak dimakan begitu sahaja tetapi
selalunya dibuat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak
ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat terkenal di negeri Pahang
dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak
tempoyak sangat terkenal. Tempoyak juga terkenal di Indonesia (terutama di
Palembang, Sumatera dan Kalimantan).
BAHAN-BAHAN
- 1 ekor ikan Talapia | lebih kurang 300gm
- 5 sudu makan tempoyak
- Daun & aluminium foil secukupnya
- Garam dan gula secukupnya
BAHAN KISAR
- 3 ulas bawang merah3
- 3cm kunyit hidup
- 10 biji cili padi
BAHAN HIRISAN
- 2 helai daun kunyit
- 6 tangkai daun kesum | ambil daun sahaja
- 1 papan petai | buang kulit
PROSES PENYEDIAAN
- Bersihkan ikan Talapia kemudian toskan.
- Campurkan bahan kisar bersama tempoyak dan bahan hirisan. Gaul rata.
- Perasakan dengan garam dan jika terlalu masam tambahkan sedikit gula.
- Masukkan bahan campuran dalam perut ikan dan salut badannya dengan bahan campuran tempoyak tadi.
- Balut dengan daun pisang dan kemaskan balutan dengan aluminium foil.
- Bakar dalam ketuhar atau pemanggang ajaib
No comments:
Post a Comment