Monday, April 02, 2018

RESEPI GULAI IKAN SEMBILANG


Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.

RESEPI GULAI IKAN SEMBILANG

BAHAN BAHAN
ikan sembilang (cuci ng asam limau)
Rempah ikan
Bawang merah/putih
Daun kari
Kacang benda
Santan
Air asam@asam keping
Halba CAMPOR
Garam


PROSES PENYEDIAAN
tumis bawang merah/putih...halba campur dan daun kari.

masukan rempah..kacau kacau...baru masukan air...biar dh naik bau...baru masukan ikan bersama santan cair

Siap

No comments:

Post a Comment