Thursday, April 05, 2018

RESEPI SAMBAL TEMPE

Tempe ialah makanan kacang soya yang amat terkenal di Asia Tenggara dan berasal daripada suku Jawa (Indonesia). Walaupun ia sering kali dikaitkan dengan tauhu, tempe sebenarnya amat berlainan. Proses penapaian memberikan tempe banyak zat dan komponen rasa yang tidak terdapat dalam tauhu. Sebagai contoh, ia mempunyai rasa yang lebih kuat dan tekstur yang lebih keras berbanding tauhu.

Tempe bermula dengan kacang soya mentah yang dilembutkan dan dipecahkan atau dihancurkan. Asid lemah, biasanya cuka, ditambah dan ibu yang mengandungi kulat (Rhizopus oligosporus) dicampurkan bersama. Kacang soya tersebut kemudiannya diratakan dalam lapisan nipis dan dibiarkan menapai selama 24 jam pada suhu sekitar 30°C (86°F). Damal tempe bermutu tinggi, kacang terlekat dengan jalinan miselium putih. Jika proses penapaian dibiarkan terlalu lama, spora hitam mungkin terbentuk di permukaan. Begitupun, ia tidak berbahaya. Tempe bermutu tinggi tidak mempunyai atau sedikit sahaja spora yang kelihatan. Bau ammonia lemah mungkin terdapat pada tempe yang baik ketika diperam, tetapi biasanya tidak memeningkan.


RESEPI SAMBAL TEMPE

BAHAN BAHAN
Tempe 1 mangkuk
Ikan bilis (agak2)
Bawang besar 1 biji (hiris nipis)
Asam gelugor 2 keping
Gula melaka (agak2)
Bahan kisar
Cili kering 20 tangkai
Cili api 5 tangkai
Bawang merah 6 biji
Bawang putih 3 biji
Belacan 2 inci

CARA PENYEDIAAN
Goreng tempe, Goreng ikan bilis

Tumis bahan kisar sampai betul betul pecah minyak, pastu masukkan Asam gelugor, gula melaka dan bawang besar.

Akhir sekali masukkan tempe dan ikan bilis..angkat


No comments:

Post a Comment