Tempe ialah makanan kacang soya
yang amat terkenal di Asia Tenggara dan berasal daripada suku Jawa (Indonesia).
Walaupun ia sering kali dikaitkan dengan tauhu, tempe sebenarnya amat
berlainan. Proses penapaian memberikan tempe banyak zat dan komponen rasa yang
tidak terdapat dalam tauhu. Sebagai contoh, ia mempunyai rasa yang lebih kuat
dan tekstur yang lebih keras berbanding tauhu.
Tempe bermula dengan kacang soya
mentah yang dilembutkan dan dipecahkan atau dihancurkan. Asid lemah, biasanya
cuka, ditambah dan ibu yang mengandungi kulat (Rhizopus oligosporus)
dicampurkan bersama. Kacang soya tersebut kemudiannya diratakan dalam lapisan
nipis dan dibiarkan menapai selama 24 jam pada suhu sekitar 30°C (86°F). Damal
tempe bermutu tinggi, kacang terlekat dengan jalinan miselium putih. Jika
proses penapaian dibiarkan terlalu lama, spora hitam mungkin terbentuk di
permukaan. Begitupun, ia tidak berbahaya. Tempe bermutu tinggi tidak mempunyai
atau sedikit sahaja spora yang kelihatan. Bau ammonia lemah mungkin terdapat
pada tempe yang baik ketika diperam, tetapi biasanya tidak memeningkan.
RESEPI SAMBAL TEMPE
BAHAN BAHAN
Tempe 1 mangkuk
Ikan bilis (agak2)
Bawang besar 1 biji (hiris nipis)
Asam gelugor 2 keping
Gula melaka (agak2)
Bahan kisar
Cili kering 20 tangkai
Cili api 5 tangkai
Bawang merah 6 biji
Bawang putih 3 biji
Belacan 2 inci
CARA PENYEDIAAN
Goreng tempe, Goreng ikan bilis
Tumis bahan kisar sampai betul betul pecah minyak, pastu masukkan Asam
gelugor, gula melaka dan bawang besar.
Akhir sekali masukkan tempe dan ikan bilis..angkat
No comments:
Post a Comment