Sunday, April 01, 2018

RESEPI BUAH TARAP MASAK LEMAK@LAMAK

Tarap merupakan sejenis tumbuhan berbuah yang terkenal di negeri Sabah, Malaysia khususnya di bahagian pantai barat Sabah seperti daerah Kota Kinabalu dan Papar. Tumbuhan ini boleh tumbuh dan hidup subur dengan begitu mudah di negeri Sabah, namun jarang ditemui ditempat lain walaupun di kawasan beriklim tropika. Tarap mempunyai bau yang agak kuat, namun mempunyai rasa yang cukup sedap, manis, lembut dan pemakan pasti merasa kenikmatan apabila merasanya untuk pertama kalinya. Isi buahnya mempunyai rasa yang seakan-akan Mangga yang penuh berjus. Namun bentuk buah Tarap lebih seakan-akan buah Cempedak dan Nangka, orang ramai selalu keliru akan perkara ini.

Buah Tarap berbentuk bulat sehingga ke bujur sama seperti bentuk buah cempedak atau nangka. Panjangnya 15-20 cm dan 13 cm lebar, dan beratnya boleh mencecah sehingga 1 kg atau lebih berat. kulit buah Tarap agak tebal dilitupi dengan duri yang tumpul mendatar dan lembut. Namun apabila matang struktur kulit buah lebih keras dan rapuh. Buah tidak akan jatuh ke bawah seperti buah lain apabila ia telah masak sepenuhnya. Namun jika buah ini telah benar-benar masak ranum dan mula menampakkan kesan busuknya, buah tersebut akan jatuh juga

RESEPI BUAH TARAP MASAK LEMAK@LAMAK
 BAHAN-BAHAN
2 biji tarap yang mangkal. - belum masak sangat.
Tiram sebagai sapak. Boleh letak ikan masin, atau ikan hidup.
Bawang merah 3 biji
bawang putih 2 ulas
Cili padi 3 tangkai
Belacan secukup rasa
Garam
Gula
Santan

PROSES PENYEDIAAN
Rebus tarap dengan air hingga lembut. Buang airnya.

Bawang merah dan bawang putih ditumbuk. Cili padi dipotong kecil kecil. Kalau nak ditumbuk sekali pun boleh tapi nanti pedas. Biar potong supaya waktu makan boleh nampak dan tidaklah nanti tergigit cili padi itu.

Isi tarap yang sudah di rebus tadi masukkan dalam periuk atau guna saja periuk sama yang diguna untuk merebus tadi, masukkan santan sehingga menutupi semua isi tarap tadi. Kemudian masukkan bahan yang ditumbuk tadi, cili, belacan, garam dan gula secukupr rasa. Masukkan tiram juga. Lepas itu rebus sehingga mendidih. Kalau nak kuah pekat sikit masak lama sikit.

Siap. Hidang panas bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment