Makanan laut adalah sebarang
bentuk hidupan laut dianggap sebagai makanan oleh manusia. Makanan laut dengan
jelas termasuk ikan dan kerangan.
Kerangan termasuk pelbagai spesis
moluska, krustasea dan ekinoderma. Dari segi sejarah, mamalia laut seperti ikan
paus dan ikan lumba-lumba telah digunakan sebagai makanan, walaupun berkurangan
pada zaman moden. Tumbuh-tumbuhan laut yang boleh dimakan, seperti beberapa
rumpai laut dan mikroalga, dimakan secara meluas sebagai makanan laut di
seluruh dunia, terutama di Asia (lihat kategori sayur-sayuran laut). Di Amerika
Utara, walaupun tidak secara amnya di United Kingdom, istilah "makanan
laut" diperluaskan kepada organisma air tawar yang dimakan oleh manusia,
jadi semua hidupan akuatik yang boleh dimakan boleh dirujuk sebagai makanan
laut. Demi kesempurnaan, rencana ini merangkumi semua hidupan akuatik yang
boleh dimakan
RESEPI SHELLOUT
BAHAN BAHAN
Celurkan seafood dan tapis..
BAHAN TUMISAN
kicap utk hasilkan warna gelap masakan..
cili kisar ( lebihkan klu nak pedas )
Rempah kari daging
Kurang dari 1 sudu ok..klau lebih nanti rasa kari
pulak
CARA PENYEDIAAN
Masukkan seafood dan kacau sebati...( api besar
..fungsi utk elakkan air dari seafood keluar - pastikan jgn smpai hangit)
Bila nmpak seafood dh
hmpir masak..sederhanakan api. kacau himgga masak....perasakan dgn garam kicap
dan gula..masukkan sayuran..dh siap..
No comments:
Post a Comment