Pulut Panggang adalah sejenis
masakan yang diperbuat daripada pulut berinti kelapa. Masakan ini biasanya
dipanggang di atas api. Inti ikan diperbuat daripada bawang, dan lada kering
dan kelapa. Campuran ini dimasak sehingga kering dan disumbat sebagai inti
dalam pulut yang berbentuk batang. Batang pulut itu kemudiannya dibalut dengan
daun pisang sebelum dipanggang sampai masak.
Terdapat juga sejenis kuih yang
seumpama dengannya, tetapi menggunakan inti ikan. Ini dikenali sebagi Pulut
Lepa.
RESEPI PULUT PANGGANG
BAHAN BAHAN
500 gram beras pulut (dikosek & ditoskan)
1 ½ cawan pati santan
1 helai daun kunyit
2 sudu makan minyak jagung
90 gram udang kering (direndam,dibersihkan dan ditumbuk)
2 tangkai lada merah
10 ulas bawang merah
½ sudu lada sulah
4 biji buah keras
1 ulas bawang putih
½ biji kelapa parut (tumbuk separa halus)
Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
2 helai daun pandan
1 sudu makan garam
2.5 cm kunyit hidup
1 sudu makan ketumbar (goring tanpa minyak)
1 sudu belacan (dibakar)
½ sudu makan gula pasir
Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
Lidi untuk sematan
CARA PENYEDIAAN
Masuk dan gaul pulut,santan,daun kunyit,daun pandan
dan ½ sudu garam di dalam loyang. Kukus hingga pulut masak. Pastikan pulut tidak
terlalu kembang. Keluarkan daun dan ketepikan pulut.
Panaskan minyak atas api yang sederhana dan gorengkan bahan tumbuk
selama 3 minit.
Masukkan kelapa dan kacau sehingga kering jangan
sampai hangus. Masukkan garam,kacau dan angkat. Sejukkan.
Bubuh sedikit pulut di atas daun pisang.Bentukkan supaya menjadi
gulungan gulungan leper sepanjang 13 cm.
Masukkan inti dengan sama rata,dan gulung ketatketat untuk membungkusnya.Sematkan
bungkusan itu dengan lidi.
Panggang pulut dia atas api arang yang perlahan selama ½ jam,
dengan membalik baliknya selalu.
Sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment