Thursday, April 05, 2018

RESEPI PULUT PANGGANG

Pulut Panggang adalah sejenis masakan yang diperbuat daripada pulut berinti kelapa. Masakan ini biasanya dipanggang di atas api. Inti ikan diperbuat daripada bawang, dan lada kering dan kelapa. Campuran ini dimasak sehingga kering dan disumbat sebagai inti dalam pulut yang berbentuk batang. Batang pulut itu kemudiannya dibalut dengan daun pisang sebelum dipanggang sampai masak.

Terdapat juga sejenis kuih yang seumpama dengannya, tetapi menggunakan inti ikan. Ini dikenali sebagi Pulut Lepa.


RESEPI PULUT PANGGANG


BAHAN BAHAN
500 gram beras pulut (dikosek & ditoskan)
1 ½ cawan pati santan
1 helai daun kunyit
2 sudu makan minyak jagung
90 gram udang kering (direndam,dibersihkan dan ditumbuk)
2 tangkai lada merah
10 ulas bawang merah
½ sudu lada sulah
4 biji buah keras
1 ulas bawang putih
½ biji kelapa parut (tumbuk separa halus)
Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
2 helai daun pandan
1 sudu makan garam
2.5 cm kunyit hidup
1 sudu makan ketumbar (goring tanpa minyak)
1 sudu belacan (dibakar)
½ sudu makan gula pasir
Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
Lidi untuk sematan

CARA PENYEDIAAN
Masuk dan gaul pulut,santan,daun kunyit,daun pandan dan ½ sudu garam di dalam loyang. Kukus hingga pulut masak. Pastikan pulut tidak terlalu kembang. Keluarkan daun dan ketepikan pulut.

Panaskan minyak atas api yang sederhana dan gorengkan bahan tumbuk selama 3 minit.

Masukkan kelapa dan kacau sehingga kering jangan sampai hangus. Masukkan garam,kacau dan angkat. Sejukkan.

Bubuh sedikit pulut di atas daun pisang.Bentukkan supaya menjadi gulungan gulungan leper sepanjang 13 cm.

Masukkan inti dengan sama rata,dan gulung ketatketat untuk membungkusnya.Sematkan bungkusan itu dengan lidi.

Panggang pulut dia atas api arang yang perlahan selama ½ jam, dengan membalik baliknya selalu.

Sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment