Rebung buluh
merujuk kepada pucuk buluh yang muda dan masih lembut, terutamanya dari spesies
Bambusa vulgaris dan Phyllostachys edulis. Di Asia, ia biasanya ambil dan
dipotong untuk dimasak sebagai lauk, contohnya gulai rebung dan sayur lodeh.
RESEPI
REBUNG GORENG
BAHAN-BAHAN
100 gm rebung
100 gm udang basah - dibuang kulit
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 labu bawang besar - dimayang
1 tangkai cili merah - dimayang
2 ulas bawang putih
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan minyak masak
PROSES PENYEDIAAN
Rebung dibersihkan kemudian ditus. Jika menggunakan
rebung masam, rendam terlebih dahulu kemudian buang airnya. Ulang proses ini
beberapa kali untuk kurangkan rasa masamnya.
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan
yang dimayang. Bila bawang layu, masukkan udang dan kacau rata.
Akhir sekali masukkan rebung, serbuk kunyit, garam dan
gula. Kacau rata selama dua minit dan angkat.
No comments:
Post a Comment