Durian
ialah buah daripada beberapa spesies pokok dalam genus Durio (pokok Durian)
yang menghasilkan buah beraroma kuat yang boleh dimakan. Ia amat terkenal di
Asia Tenggara dengan gelaran "raja buah". Saiznya besar, baunya unik
dan isinya dilindungi oleh kulit yang berserat dan berduri. Daripada duri
itulah durian mendapat namanya.
Buah durian boleh membesar
sehingga 30 sentimeter (12 inci) panjang dan 15 cm (6 in) diameter, dan
lazimnya seberat satu hingga tiga kilogram (2 hingga 7 lb). Bentuknya berbeza
daripada bujur hingga bulat, warna kulitnya daripada hijau hingga perang, dan
isinya daripada kuning pucat hingga merah, bergantung kepada spesies.
BAHAN BAHAN
1 biji durian, keluarkan isinya (kalau durian kecik, guna 2 atau
lebih)
700 ml santan kelapa segar
500 ml air (atau secukupnya)
1 ketul gula melaka, potong kecil*
1/2 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan, disimpul*
1 cawan air*(*satukan masak hingga gula larut dan
tapis)
1 helai daun pandan, disimpul
1 1/2 camca besar tepung gandum
3 camca besar air
Secubit garam
Gula, jika perlu
BAHAN PULUT
1 kg pulut, cuci dan rendam 1 jam, toskan
700 ml santan cair
1 camca teh garam (atau secukup rasa)
1 camca teh minyak masak (mat guna minyak kelapa)
1 helai daun pandan, disimpul
UNTUK PULUT
Panaskan kukus, sediakan loyang berukuran 9 inci. Letak pulut
dalam loyang, satukan minyak masak, garam dan santan, kacau rata kemudian tuang
ke dalam loyang berisi pulut, ratakan.
Letak daun pandan dan kukus selama 20 minit dengan api
besar, kemudian kareh (gemburkan) dan sambung kukus lagi 10 minit atau hingga
pulut betul2 masak. Ketepikan.
UNTUK KUAH SERAWA
Satukan air gula merah, santan, air, isi durian dan daun pandan ke
dalam periuk. Masak hingga mendidih. Kacau selalu.
Tambah sedikit garam dan jika kurang manis tambah gula
secukup rasa.
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum. Kacau
rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
UNTUK SERAWA PULUT DURIAN
Senduk pulut secukupnya dalam bekas sesuai. Tuang kuah serawa dan
hidangkan. Atau anda boleh hidangkan berasingan kuah serawa dan pulut
tadi...Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment