Sunday, April 01, 2018

RESEPI KERABU BUNGA KEPAYAS / BUNGA BETIK

Betik merupakan tumbuhan yang banyak terdapat di ASEAN. Tumbuhan ini berasal dari Mexico Selatan, namun kini pokoknya ditanam di hampir semua negara beriklim tropika.

Pokok betik menghasilkan buah yang boleh dimakan. Buah betik banyak dijual di pasar-pasar, termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Pucuk betik sering dicelur untuk dijadikan ulam dan dimakan bersama sambal belacan. Pucuk muda betik berasa pahit, manakala buah muda betik jika dibuat halwa berasa masam-masam manis.

KERABU BUNGA KEPAYAS / BUNGA BETIK
BAHAN-BAHAN
Bunga Kepayas /bunga betik
Garam
Gula
Cili padi
Sedikit belacan
Air perahan limau kasturi
Kerisik kelapa
Daun kodok-kodok
Bawang merah dihiris nipis atau ditumbuk.


PROSES PENYEDIAAN
Jadi bila semua bahan telah siap disediakan, mula-mula rebus bunga kepayas bersama daun kodok-kodok, Proses ini bertujuan untuk mengurangkan rasa pahit pada bunga kepayas. Daun kodok-kodok tidak termasuk untuk dihidangkan bersama resepi ini,  ia hanyalah satu bahan untuk mengurangkan kepahitan.

Setelah direbus sehingga daun kodok-kodok layu, toskan air rebusan dan buangkan daun kodok-kodok tersebut. Di dalam mangkuk yang berlainan, campurkan garam, gula, belacan,  cili padi dan daun bawang yang telah dihiris. Boleh tumbukkan semua bahan ini sehingga lumat sebelum diperahkan air limau kasturi. Ala-ala untuk buat dressing untuk salad.

Bunga kepayas yang sudah direbus tadi dicampur bersama adunan garam gula tadi dan digaul sehingga rata rasanya. Taburkan kerisik kelapa dan gaul lagi.

Hidang bersama lauk pauk dan nasi.

No comments:

Post a Comment