Pokok betik
menghasilkan buah yang boleh dimakan. Buah betik banyak dijual di pasar-pasar,
termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Pucuk betik sering dicelur untuk
dijadikan ulam dan dimakan bersama sambal belacan. Pucuk muda betik berasa
pahit, manakala buah muda betik jika dibuat halwa berasa masam-masam manis.
KERABU BUNGA KEPAYAS / BUNGA BETIK
Bunga Kepayas /bunga betik
Garam
Gula
Cili padi
Sedikit belacan
Air perahan limau kasturi
Kerisik kelapa
Daun kodok-kodok
Bawang merah dihiris nipis atau
ditumbuk.
PROSES PENYEDIAAN
Jadi bila semua bahan telah siap
disediakan, mula-mula rebus bunga kepayas bersama daun kodok-kodok, Proses ini
bertujuan untuk mengurangkan rasa pahit pada bunga kepayas. Daun kodok-kodok
tidak termasuk untuk dihidangkan bersama resepi ini, ia hanyalah satu bahan untuk mengurangkan
kepahitan.
Setelah direbus sehingga daun
kodok-kodok layu, toskan air rebusan dan buangkan daun kodok-kodok tersebut. Di
dalam mangkuk yang berlainan, campurkan garam, gula, belacan, cili padi dan daun bawang yang telah dihiris.
Boleh tumbukkan semua bahan ini sehingga lumat sebelum diperahkan air limau
kasturi. Ala-ala untuk buat dressing untuk salad.
Bunga kepayas yang sudah direbus tadi
dicampur bersama adunan garam gula tadi dan digaul sehingga rata rasanya.
Taburkan kerisik kelapa dan gaul lagi.
Hidang bersama lauk pauk dan nasi.
No comments:
Post a Comment