Mi Wonton atau mi wantan adakah
satu hidangan mi Kantonis yang popular di Hong Kong, Malaysia, dan Singapura.
Hidangan ini biasanya dihidangkan dalam sup panas, dihias dengan sayur berdaun,
dan wonton. Jenis-jenis bagi sayur berdaun diggunakan biasanya adalah kailan.
Satu lagi jenis ladu dikenali sebagai shui jiao kadangkala adalah disajikan
sebagai pengganti wonton. Ia mengandungi udang, ayam atau daging babi, daun
bawang dengan sesetengah ketua tukang masak menambah cendawan dan kulat hitam.
RESEPI
MEE SUP WANTAN
BAHAN-BAHAN
10 ekor udang
100 gm daging kisar
1 st sos tiram
1 st kicap cair
1 ulas bawang putih - dicincang halus
sedikit serbuk lada sulah
1/2" halia - diparut
1-2 titik minyak bijan
sedikit daun bawang - dihiris halus
garam
Udang itu dipotong-potong tapi jangan terlalu kecil. Gaulkan
semua bahan untuk isi wantan hingga sebati. Ambil satu sudu teh isi
wantan itu, diletak ditengah kulit wantan. Sapukan keliling kulit wantan
itu dengan sedikit air dan dibungkus ikut kreativiti masing-masing.
Penggunaan daging kisar itu boleh digantikan dengan isi ayam yang dikisar.
Lebihan dari wantan yang dah siap itu boleh disimpan
dalam fridge atau boleh digoreng dan dicicah dengan cili sos.
CARA UNTUK MEMBUAT
SUP
2 keping mee wantan kering/basah
10 ekor udang
100 gm tauge
1 batang carrot - dipotong kecil memanjang
1 pokok daun bawang - dihiris halus
4 pokok sawi bok choy saiz kecil - dibelah 2
2-3 cawan stok ayam
PROSES PENYEDIAAN
Mee wantan perlu direbus dulu dan ditoskan. Masuk dalam
mangkuk.
Didihkan stok ayam dan masukkan beberapa biji wantan
yang diperlukan, sawi, carrot dan udang. Bila dah masak, masukkan semua
bahan itu bersama supnya ke dalam mangkuk berisi mee wantan tadi
Akhir sekali masukkan tauge dan daun bawang.
No comments:
Post a Comment