Nanas (nama saintifik: Ananas
comosus) ialah sejenis tumbuhan tropikal. Ia dalah tumbuhan asli berasal dari
Brazil, Bolivia, dan Paraguay. Tumbuhan ini berada dalam kumpulan bromeliad
(Famili Bromeliaceae), tumbuhan yang rendah saka bak herba (herbaceous
perennial) dengan 30 atau lebih daun yang panjang, tajam mengelilingi batang
yang tebal. Buah nanas tergolong dalam buah bukan klimakterik iaitu hanya masak
di pokok. Buahnya dikenali sebagai pineapple dalam bahasa Inggeris kerana
bentuknya yang seperti pokok kon pain. Perkataan asal orang Tupi untuk buah ini
ialah anana, yang bermakna "buah yang sangat baik
RESEPI
PAJERI NENAS
BAHAN BAHAN
Nenas
Rempah ratus 4 sekawan
Santan
Serbuk kari
Kerisik
Lada kering kisar
BAHAN DIKISAR
Bawang merah
Bawang putih
Kunyit
Lengkuas
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak masak.
Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga
sehingga naik bau dan garing.
Masukkan bahan yang telah dikisar tadi dan lada kisar. Tumis
sehingga garing.
Masukkan serbuk kari dan kerisik. Tumis sehingga kari masak.
Masukkan santan dan nenas. Masak sehingga kuah sedikit pekat.
Masukkan gula dan garam secukupnye. Jika kuah rasa masam masam
manis, kire dah cukup rasa.
No comments:
Post a Comment