Mi goreng (Bahasa Inggeris: mee
goreng; Templat:Lang-id; kedua-dua bermaksud "mee digoreng"ialah satu
hidangan terkenal di Indonesia, Malaysia, dan Singapura. Ia adalah dibuat
dengan mi kuning nipis digoreng dengan bawang, udang goreng, cili,
sayur-sayuran, tomato, dan telur. Ia biasanya boleh didapati pada gerai mamak
di Singapura dan kebanyakan gerai dan restoran di Malaysia.
RESEPI MEE
GORENG BASAH
BAHAN-BAHAN
1bungkus Mee kuning dibilas dan tos
10 ekor Sotong dibersihkan potong dan tos
1paket Fish ball dibersihkan potong dan tos
1ikat Sayur sawi jepun dibersihkan potong dan tos
1biji tomato dibersihkan dan dibelah 6
4 sudu besar Cili
kisar
5sudu besar Sos cili
1sudu besar Sos tiram
1sudu besar Sos ikan
1sudu besar kicap pekat
5 sudu besar Kicap manis
2sudu besar Kicap
mee
1cawan kecil air
putih
2sudu besar untuk menumis Minyak masak
BAHAN TUMBUK
10biji
3ulas Cili api bwg putih
Tumbuk bagi pecah ataupun sampai lumat...
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan kuali .. masukkan minyak 2 sudu besar
Dan tumiskan cili kisar ngan bahan2 tumbuk tadi sampai garing
sedikit
masukkan Sos cili, sos tiram,sos ikan,kicap pekat,kicap manis
,kicap mee, dan masukkan sotong dan fish ball dan masukkan air putih 1cawan
kecil
Masak dan kacau2 bagi sebati... masukkan sayur dan kacau2 lagi..
pastu masuk kan mee kuning dan tomato... kacau2 bagi sebati dan masak.. siap
Masak mee goreng basah ni tak pakai garam gula dan
aji.. sbb rasa kicap2 tu semua dh cukup..
No comments:
Post a Comment