Penjerukan ialah proses pengawetan makanan dengan
direndam di dalam larutan berasid (seperti cuka) atau larutan garam yang pekat.
Makanan sebegini disebut jeruk.
Penjerukan, juga dikenali sebagai rendaman air
garam, merupakan proses pengawetan makanan oleh pemeraman makanan melalui
organisma anaerobik dalam larutan bergaram (larutan garam boleh makan bersama
air) untuk menghasilkan asid laktik, atau pengaraman dan disimpan dalam laurtan
berasid, biasanya cuka (asid asetik). Makanan terhasil dikenali sebagai jeruk.
Prosedur ini memberikan makanan rasa masin atau masam. Di Asia Selatan, minyak
boleh dimakan biasanya digunakan sebagai medium jeruk bersama cuka.
RESEPI JERUK MANGGA MUDA
BAHAN-BAHAN
8-10 biji mangga
muda
1 sudu makan kapur
makan
3 sudu besar garam
kasar
1-2 cawan gula
pasir
2 sudu makan cuka
masakan (tambahan)
air secukupnya.
PROSES PENYEDIAAN
Kupas kulit mangga
(jika buah mangga besar) tetapi jika pelam pauh...hanya bersihkan kulitnya dan
kemudian belah dua....buang biji dan selaputnya.
Rendam
pelam/mangga tadi dalam bekas yang berisi bancuhan kapur masakan selama 15
minit.
Rendaman air kapur
amat penting untuk jeruk pelam ranggup. Jangan abaikan step yang ini.
Buang air kapur
dan basuh sekali lagi pelam/mangga tersebut....toskan.
Masukkan mangga
dalam bekas bertutup. Tuangkan bancuhan air + garam kedalamnya. Tuang bancuhan
garam tadi sehingga seinci melepasi buah mangga. Tutup rapat bekas dan peram
selama 2 hari.
Selepas rendam 2
hari....buang air garam tadi dan kemudian masukkan air suam kedalam bekas
tersebut sehingga separas mangga dan biarkan selama 4 jam
Dalam masa yang
sama anda boleh masak gula + air sehingga mendidih dan kemudian biarkan ia
sejuk.
Apabila air gula
sudah sejuk....masukkan 2 sudu makan cuka masakan.
Toskan mangga dan
masukkan kedalam bekas kedap udara.
Tuang air gula +
cuka kedalam bekas mangga tadi.
Peram selama 1
hari kat luar dan kemudian masukkan kedalam peti ais dan biarkan selama 2 hari
lagi sebelum boleh dimakan.
No comments:
Post a Comment