Tuesday, April 03, 2018

RESEPI KERABU PUCUK PAKU & KERANG

Pokok Paku atau nama saintifiknya Athyrium esculentum merupakan tumbuhan yang banyak terdapat di ASEAN. Terdapat bahagian pokok Paku yang boleh diambil untuk dijadikan makanan. Pucuk Paku sering diambil dan dicelur dan dijadikan ulam yang sungguh menyelerakan apabila dimakan dengan sambal belacan.
Rencana ini ialah rencana tunas. Anda boleh membantu Wikipedia dengan mengembangkannya.


RESEPI KERABU PUCUK PAKU & KERANG

BAHAN-BAHAN
seikat pucuk paku rm2
setengah kilo kerang
tauge 50sen
santan rm1
setengah biji bwg besar dimayang
garam
limau nipis

BAHAN KISAR
serai dua batang
lengkuas sebesar ibu jari
kerisik 3 sudu besar
cili padi sepedas yg anda boleh
sedikit belacan

PROSES PENYEDIAAN
Bahan Kisar boleh kisar bersama santan
Celur pucuk paku sekejap saja.
Rebus kerang dgn air separas kerang.
Kemudian gaul bahan blend + pucuk paku + isi kerang + bawang yg dimayang + tauge mentah.
Perasakan dgn garam dan limau nipis.

No comments:

Post a Comment