Pokok Paku atau nama
saintifiknya Athyrium esculentum merupakan tumbuhan yang banyak terdapat di
ASEAN. Terdapat bahagian pokok Paku yang boleh diambil untuk dijadikan makanan.
Pucuk Paku sering diambil dan dicelur dan dijadikan ulam yang sungguh
menyelerakan apabila dimakan dengan sambal belacan.
Rencana ini ialah rencana tunas. Anda boleh membantu Wikipedia
dengan mengembangkannya.
RESEPI
KERABU PUCUK PAKU & KERANG
BAHAN-BAHAN
seikat pucuk paku rm2
setengah kilo kerang
tauge 50sen
santan rm1
setengah biji bwg besar dimayang
garam
limau nipis
BAHAN KISAR
serai dua batang
lengkuas sebesar ibu jari
kerisik 3 sudu besar
cili padi sepedas yg anda boleh
sedikit belacan
PROSES PENYEDIAAN
Bahan Kisar boleh
kisar bersama santan
Celur pucuk paku
sekejap saja.
Rebus kerang dgn air separas kerang.
Kemudian gaul bahan blend + pucuk paku + isi kerang +
bawang yg dimayang + tauge mentah.
Perasakan dgn garam dan limau nipis.
No comments:
Post a Comment