Friday, November 02, 2018

RESEPI NASI GORENG CINA

Nasi goreng merupakan makanan panas segera yang lazat. Nasi yang digoreng bersama kicap dan ramuan lain mengikut selera mudah disediakan dan tidak memerlukan lauk tambahan, kecuali telur goreng.


RESEPI NASI GORENG CINA
 BAHAN-BAHAN:
2 mangkuk nasi putih
2 biji telur
isi ayam, hiris nipis
isi udang
sayur campur (karot, kacang pis, isi jagung)
lada sulah
1 kiub ayam
1/2 sudu kecil minyak bijan
sedikit minyak untuk menumis

BAHAN TUMBUK KASAR
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
Bahan untuk hiasan:
bawang goreng
hirisan daun bawang
hirisan cili
timun
sambal belacan

CARA PENYEDIAAN:
Panaskan minyak dan masukkan bahan tumbuk kasar. Tumis sehingga kekuningan dan naik bau.

Masukkan isi ayam dan kacau sampai agak masak dan masukkan pula isi udang.

Kais sedikit bahan-bahan tumis tadi ke tepi kuali dan masukkan telur. Kacau telur sedikit supaya menjadi seperti scramble egg, tak perlu terlalu halus. Biar telur berketul-ketul.

Masukkan pula kiub ayam yang dihancurkan, lada sulah dan juga sayuran campur.

Masukkan nasi putih dan minyak bijan kemudian kacau sehingga nasi menjadi sebati dan sedikit garing.


Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Hati-hati masukkan garam kerana kiub ayam sudah masin rasanya. Angkat dan hidang bersama bahan hiasan.

No comments:

Post a Comment