Tuesday, October 30, 2018

RESEPI NASI GORENG TOMYAM

Nasi goreng merupakan makanan panas segera yang lazat. Nasi yang digoreng bersama kicap dan ramuan lain mengikut selera mudah disediakan dan tidak memerlukan lauk tambahan, kecuali telur goreng. Nasi goreng dikatakan muncul dari kebudayaan Cina sekitar 4000 SM, yang tidak suka memakan makanan dingin atau membuang makanan yang tidak habis maka nasi tersebut digoreng semula bersama bahan-bahan makanan dan pelbagai rempah. Pada masa kini, nasi goreng sering disediakan dengan campuran bawang, telur, ikan bilis, udang, hirisan ikan atau daging, kek ikan, sardin dalam tin serta sayur-sayuran terutamanya sayur campur.


RESEPI NASI GORENG TOMYAM
BAHAN BAHAN

2 mangkuk nasi
2 biji telor
1/2 labu bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih-dihiris
1 1/2 sudu besar pes tomyam
Sedikit kobis dan sawi-dipotong2
5 biji cili padi - diketuk
1- 2 helai daun limau purut - hiris halus
1 batang serai-dihiris halus
1 sudu besar sos ikan-ni optional
sedikit hirisan lengkuas
10 ekor udang
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
Panaskan minyak di dalam kuali Pecahkan telor dan goreng seperti telor hancur hingga masak.

Masukkan bawang, serai, lengkuas dan cili padi . Goreng hingga wangi.

Masukkan udang , pes tomyam dan sos ikan. Kacau hingga udang masak. Masukkan sayuran, daun limau purut dan kacau rata.

Masukkan nasi dan kacau balik hingga rata dan masukan garam secukup rasa.

Kacau hingga nasi berasap dan naik bau harum. Tutup api dan boleh lah dihidangkan dengan taburan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment