Wednesday, October 31, 2018

RESEPI DAGING MASAK HITAM

Masakan atau kuisin adalah gaya masak dicirikan oleh ramuan, teknik dan hidangan yang tersendiri, dan biasanya dikaitkan dengan budaya atau kawasan geografi tertentu. Satu-satu masakan pada dasarnya dipengaruhi oleh bahan-bahan yang terdapat di dalam negara atau melalui perdagangan. Hukum-hukum makanan dalam agama, seperti hukum pemakanan Hindu, Islam dan Yahudi, juga boleh memberikan pengaruh yang kuat ke atas masakan. Tradisi penyediaan, adat dan bahan-bahan makanan serantau sering digabungkan untuk membuat hidangan yang unik untuk kawasan tertentu

RESEPI DAGING MASAK HITAM
BAHAN-BAHAN:
600-800g daging, anggaran (dipotong nipis)
1/2 cawan air asam jawa
Sedikit gula
Sedikit garam jika perlu
batang kulit kayu manis
kuntum bunga lawang

BAHAN UNTUK PERAPAN DAGING:
6-7 sudu besar kicap pekat

1sudu besar sos tiram
3sudu besar kicap manis

BAHAN-BAHAN UNTUK DIKISAR HALUS:
(*semua bahan-bahan yg ini perlu di goreng dahulu tanpa myk hingga layu sebelum dikisar)
Cili kering (anggaran segenggam-ikut kepedasan masing2)
12-15 biji bawang merah
5-7 ulas bawang putih
1 inci halia

CARA PENYEDIAAN:
Daging tadi dipotong nipis dan diperap dahulu selama 30 minit dengan bahan perapan daging.

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga naik bau.

Kemudian masukkan bahan-bahan yg telah dikisar tadi. Masak sehingga pecah minyak kemudian masukkan pula daging yang telah diperap tadi.

Kacau sebentar kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit air.

Masakkan sehingga kuah agak pekat dan perasakannya dengan sedikit gula. Garam boleh ditambah jika perlu.


No comments:

Post a Comment