Tuesday, October 30, 2018

RESEPI KARI KEPALA IKAN SPECIAL

Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana


RESEPI KARI KEPALA IKAN SPECIAL

 BAHAN BAHAN
700 gram kepala ikan merah, boleh di gantikan dengan ikan lain.

BAHAN UNTUK DI TUMBUK
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawan putih*
1 inci halia.*
1/4 biji bawang besar*

BAHAN UNTUK DI TUMIS
3 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil halba campur
1 batang kecil kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Sedikit daun kari

BAHAN-BAHAN LAIN BERKAITAN
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 paket rempah gulai ikan
1 sudu besar serbuk cili
1 biji tomato di potong 4
5 batang bendi
garam dan gula secukup rasa

CARA-CARA:
Tumbuk kasar bahan-bahan yang bertanda *

Bancuhan serbuk kari dan serbuk cili menjadi paste yang pekat
Panaskan minyak dalam periuk, tumisan bahan tumbuk kasar bersama bunga lawang, kayu manis, daun kari dan halba campur hingga naik bau.

Masukkan paste serbuk kari dan cili, tumis sehingga pecah minyak, kemudian masukkan ikan, tutup selama 3 minit di atas api sederhana.
Masukkan 2 cawan santan cair, biarkan sehingga mendidih, kemudian masukkan satu cawan santan pekat, garam dan gula secukup rasa.

Akhir sekali masukkan tomato dan bendi selama 2-3 minit atau hingga sedikit layu.

Siap dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment