Wednesday, October 31, 2018

RESEPI SUP IKAN MERAH

Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu

RESEPI SUP IKAN MERAH
BAHAN-BAHAN::
1 kg ikan merah
4 cawan air
minyak utk menumis
Daun sup/daun bawang dan bawang goreng-utk taburan
Bahan tumbuk
1 sudu besar lada sulah/putih
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
Bahan Tumis
1 btng kayu manis, 1 kntm bnga lawang, 2 biji buah pelaga
1 ulas bwng putih-hiris
2 biji bwng merah-hiris

CARA-CARA
Ikan di siang,ptng 2, cuci dan toskan. Tumbuk lada putih hingga lumat dan tumbuk bhn2 yg lain sehingga lumat.

Panaskan minyak dan tumiskan bhn2 tumis. Masukkan bahan2 tumbuk tadi dan tumis sehingga naik bau..

Masukkan air, biarkan mendidih.masukkan ikan dan kacau rata.. Tambah air lagi jika perlu. Masukkan garam dan perasakan.

Sekiranya dah cukup rasa, matikan api dan angkat. Letak dlm mangkuk dan taburkan bwng goreng dan daun sup/bawang. Sedia utk di hidangkan.


No comments:

Post a Comment