Friday, November 02, 2018

RESEPI PULUT KUNING KUKUS

Nasi lemak merupakan makanan tradisi bagi Melayu kegemaran bagi orang Malaysia. Ianya juga boleh di temui di Singapura, Indonesia dan Brunei.Nasi Lemak dapat ditemui di semua bahagian Malaysia dan juga Singapura. Di Indonesia, nasi lemak lazimnya ditemui di pesisir timur Sumatera, terutama di Riau, Jambi dan Sumatera Utara. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa

RESEPI PULUT KUNING KUKUS
BAHAN-BAHAN:
500g beras pulut
1 sudu kecil kunyit
air secukupnya, untuk rendam pulut
2 cawan santan pekat
garam secukup rasa
3-4 helai daun pandan

CARA PENYEDIAAN:
Rendam pulut yang digaul bersama kunyit sehingga lembut atau semalaman. Minimum 6 jam.

Toskan pulut (buang airnya). Susun daun pandan di atas dulang pengukus dan letak beras pulut di atasnya.

Panaskan pengukus, dan kukus beras pulut selama 1/2 jam atau sehingga lembut. Angkat dan masukkan di dalam mangkuk besar.

Kacau santan bersama garam secukup rasa. Tuang santan ke dalam pulut dan rehatkan sehingga santan meresap. Gemburkan pulut dengan garfu dan sedia untuk dihidang.



No comments:

Post a Comment