AYAM KAMPUNG
Ayam kampung adalah
istilah yang diberikan kepada ayam yang dipelihara secara lepas atau bebas.
Kebiasaanya ayam ini dipelihara di kawasan luar bandar atau di kawasan
perkampungan. Nama saintifik bagi ayam kampung ini ialah Gallus domesticus
adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) manakala di sebelah
Negara Barat mereka memanggilnya dengan gelaran ayam ternak lepas (free range
chicken) atau ayam organik (organic chicken).
AYAM KAMPUNG MASAK KICAP
BAHAN BAHAN
500gm Daging Ayam Kampung - garam
kunyitkan dan goreng hingga masak
4 sudu makan kicap pekat masin
1 keping asam gelugor
1 biji bawang besar - dihiris
bulat
1 biji cili merah - potong dua
kemudian hiris memanjang
BAHAN DITUMBUK
1 cm halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 sudu makan lada hitam biji -
(boleh diganti dengan serbuk lada hitam)
PROSES PENYEDIAAN
Tumis bahan tumbuk hingga
wangi.Masukkan kicap, sedikit air. Biarkan mendidih.
Masukkan sedikit serbuk perasa.
Gaul rata.Masukkan ayam goreng, bawang besar dan cili merah. Gaul rata hingga
bawang dan cili layu. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment