Kerang merupakan nama
sekumpulan moluska dwicangkerang daripada famili Cardiidae. Kulit kerang banyak
dijumpai di pantai-pantai di seluruh dunia. Kulit kerang ini berbentuk seperti
hati, bersimetri dan mempunyai tetulang di luar yang nyata. Kerang adalah
sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.
Mantel mempunyai tiga
bukaan (inhalan, ekshalen, dan pedal) untuk mengalirkan air serta untuk
membenarkan kakinya ke luar. Kerang biasanya mengorek lubang dengan menggunakan
kakinya dan makan plankton yang didapati daripada pengaliran air masuk dan
keluar. Kerang-kerang juga berupaya untuk 'melompat' dengan membengkokkan lalu
meluruskan kakinya. Berbeza dengan kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah
hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan pantas.
BAHAN BAHAN
- 300gm isi kerang yang telah di bersihkan
- 3 batang serai di titik
- 1 biji bawang besar di hiris kasar
- 1 biji bawang putih di hiris
- 1/2 inci halia di hiris seperti mancis
- 5 biji cili api di belah dua
- Kicap manis
- Sos tiram
- Sesudu makan cili kisar
- Sedikit garam
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak masak.. Tumiskan bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga wangi.
- Masukkan cili kisar dan tumis sehingga masak. Masukkan cili api yang telah di belah dua dan gaul rata.
- Masukkan sos tiram dan juga kicap manis secukupnya. Gaul rata ke semua bahan dan masukkan sedikit garam secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan kerang dan gaul sehingga sebati.
- Bila telah cukup sebati, matikan api. Kalau boleh jangan masak terlalu lama.
No comments:
Post a Comment