Kerang merupakan nama
sekumpulan moluska dwicangkerang daripada famili Cardiidae. Kulit kerang banyak
dijumpai di pantai-pantai di seluruh dunia. Kulit kerang ini berbentuk seperti
hati, bersimetri dan mempunyai tetulang di luar yang nyata. Kerang adalah
sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.
Mantel mempunyai tiga
bukaan (inhalan, ekshalen, dan pedal) untuk mengalirkan air serta untuk
membenarkan kakinya ke luar. Kerang biasanya mengorek lubang dengan menggunakan
kakinya dan makan plankton yang didapati daripada pengaliran air masuk dan
keluar. Kerang-kerang juga berupaya untuk 'melompat' dengan membengkokkan lalu
meluruskan kakinya. Berbeza dengan kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah
hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan pantas.
BAHAN BAHAN
- 2 Cawan isi kerang
- 3 Inci halia - Hiris nipis memanjang
- 1 Tangkai batang saderi - Dipotong
- 5 Ulas bawang putih - Diketuk
- 1 Tangkai batang serai - Dititik
- 2 Sudu makan sos tiram
- 2 Sudu makan minyak masak
- 1 Biji telur ayam
- 1 Sudu teh garam dan sedikit gula.
PROSES PENYEDIAAN
- Basuh kerang hingga bersih dan toskan.
- Panaskan minyak,tumis bawang putih,halia dan serai hingga naik bau.
- Tambahkan batang saderi,sos tiram dan telur ayam.Kacau rata.
- Masukkan kerang dan kacau hingga rata dan masak.
No comments:
Post a Comment