Friday, December 15, 2017

AYAM KAMPUNG MASAK UNGKEP

AYAM KAMPUNG
Ayam kampung adalah istilah yang diberikan kepada ayam yang dipelihara secara lepas atau bebas. Kebiasaanya ayam ini dipelihara di kawasan luar bandar atau di kawasan perkampungan. Nama saintifik bagi ayam kampung ini ialah Gallus domesticus adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) manakala di sebelah Negara Barat mereka memanggilnya dengan gelaran ayam ternak lepas (free range chicken) atau ayam organik (organic chicken).

AYAM KAMPUNG MASAK UNGKEP
BAHAN BAHAN
1 ekor ayam kampung - dipotong ikut suka

BAHAN KISAR
2 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
15 tangkai cili padi 

BAHAN TUMIS
Halia dihiris
1 liter air
2 batang serai
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Ayam dibersihkan dan digaul dengan garam serta serbuk kunyit. Panaskan minyak dan gorengkan halia yang dihiris nipis sehingga garing.

Kemudian masukkan bahan yang dikisar. Tumis sehingga naik minyak.Setelah naik minyak, masukkan ayam. Biarkan sebentar lebih kurang 2-3 minit.

Masukkan air, serai yang telah diketuk dan garam secukup rasa. Tutup kuali. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan ayam hancur kecuali guna ayam tua atau ayam kampung. Biarkan sehingga kuah pekat dan boleh dihidangkan.


No comments:

Post a Comment