BELANGKAS
Belangkas ialah
sejenis haiwan yang hidup di laut masin dan sedikit di paya air tawar.
Belangkas mudah ditangkap di tepi-tepi pantai kerana tidak menggigit.
Belangkas adalah dari famili Limulidae. Nama saintifik
belangkas yang hidup di pinggir pantai ialah tachypleus gigas dan yang ditemui
di kawasan paya ialah carcinoscorpius rotundicauda.
Haiwan ini merupakan artropod laut yang bentuk
badannya mirip kepada 'ketopong besi' tentera dan juga mempunyai ekor yang
panjang dan tajam. Ia boleh mencapai saiz sehingga 51 cm (20 inci). Mana-mana
anggotanya yang putus boleh tumbuh semula dan ia juga mempunyai sistem keimunan
yang menakjubkan.
RESEPI BELANGKAS MASAK
LEMAK CILI API
BAHAN
BAHAN
500gm atau 1 ekor
belangkas yg telah dibersihkan dan potong 6
20 biji cili
api
1 biji bawang
besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai
(dititik)
sedikit asam keping/
air asam jawa
100ml santan pekat
(tambahkan dengan air) atau 1 kotak santan adabi (jenama apa pun boleh)
PROSES
PENYEDIAAN
Tumbuk cili api,
bawang merah, bawang putih sampai hancur. Titik kan serai
Masukkan semua bahan
yang ditumbuk/serai ke dalam periuk bersama-sama dengan santan dan juga
Belangkas . Jangan lupa masukkan asam keping.Kemudian masukkan garam dan serbuk
kunyit ikut rasa
Kacau selalu jangan
sampai pecah minyak, masak sehingga lokan masak boleh lah tutup kan api.
No comments:
Post a Comment