Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin
yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah
sejenis kerang-kerangan sungai yang boleh dimakan dari genus Aspahsis
BAHAN BAHAN
- 1kg Kepah dibersihkan
- Bawang Merah* - mayang halus
- Bawang Putih* - mayang halus
- Halia* - hiris memanjang
- Serai* - dititik
- Cili Padi - diketuk, belah dua
- Cili Kisar
- Cili Sos
- Sos tomato
- Sos Tiram
- Garam, gula secukupnya.
- Telur
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan bertanda *sehingga naik
bau.
Masukkan cili kisar. Biar sampai masak.
Masukkan kesemua jenis sos dan cili padi. Gaul rata.
Masukkan
kepah. Gaul sebati. (kalau kering sangat bolehlah tambah sedikit air)
Pecahkan
telur. Gaul cepat-cepat. Padamkan api. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment