Friday, December 15, 2017

KEPAH MASAK MASAM MANIS

Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan sungai yang boleh dimakan dari genus Aspahsis
BAHAN BAHAN
  • 1kg Kepah dibersihkan
  • Bawang Merah* - mayang halus
  • Bawang Putih* - mayang halus
  • Halia* - hiris memanjang
  • Serai* - dititik
  • Cili Padi - diketuk, belah dua
  • Cili Kisar
  • Cili Sos
  • Sos tomato
  • Sos Tiram
  • Garam, gula secukupnya.
  • Telur

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan bertanda *sehingga naik bau.
Masukkan cili kisar. Biar sampai masak.

Masukkan kesemua jenis sos dan cili padi. Gaul rata. 
Masukkan kepah. Gaul sebati. (kalau kering sangat bolehlah tambah sedikit air) 
Pecahkan telur. Gaul cepat-cepat. Padamkan api. Sedia untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment