AYAM PEDAGING
Ayam pedaging atau
ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk
pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit
kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih
dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat
mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.
Oleh kerana ayam
pedaging begini muda ketika disembelih, maka kelakuan dan fisiologinya
seakan-akan burung yang belum dewasa. Disebabkan pemilihan artifisial untuk
pertumbuhan awal cepat serta kaedah penternakan yang digunakan untuk tujuan
itu, ayam pedaging terdedah kepada isu-isu kebajikan, terutamanya kebantutan
dan kecacatan rangka, luka di kulit dan mata, serta keadaan sesak jantung.
Ayam pedaging juga
dipelihara hingga matang dan tua tetapi tetap menghadapi isu kebajikan yang
berkenaan dengan kesusahan hati disebabkan dorongan makan yang tinggi serta
perapian paruh. Ayam pedaging biasanya diternak dalam kawanan campur jantina
dalam reban besar dalam keadaan intensif, tetapi ada juga yang diternak lepas
(ayam kampung). Ayam adalah salah satu haiwan ternakan yang paling umum
RESEPI AYAM MASAK KARI MUDA
BAHAN BAHAN
500gm Daging Ayam
1 Biji ubi Kentang
1 Ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
1 keping kasam keping
Santan Kotak separuh kotak
5 sudu besar Rempah kari
Ayam/Daging
Kayu manis, bunga lawang dan
pelage dua tiga bijik (macam pic bawah ni)
1 inci Halia
daun kari setangkai
Air, Minyak Gula & Garam
PROSES PENYEDIAAN
Sediakan Periuk masukkan minyak
3-4 sudu gitu pastu tumis bahan-bahan dlm pingan tu bwang, halia, bunga
lawing, pelage, kayu manis.
Pastu bila tumisan agak berbau
masukkan rempah kari dan kacau kari tu bersama bahan-bahan di atas api (api
perlahan sket ye nanti hangit plak rempah tu jadik pahit huhu) masuk air
sikit supaya rempah tu mesra bersama & kacau rempah sampai naik
minyak .
Masukkan Ayam plak &
gaul-gaulkan ayam tuh dalam kari yang pekat tuh pastu baru tambah air lagi biarkan
ayam seketika baru masukkan kentang & daun kari dan biarkan mendidih
Masukkan santan..leh tambah air
kalau nak lebih pekat.. pastu masukkan asam keping , gula dan garam biarkan
memasak sampai mendidih dan naik minyak…
No comments:
Post a Comment