Kepah
atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan
dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis
kerang-kerangan sungai yang boleh dimakan dari genus Aspahsis
BAHAN
BAHAN
- 500 gm kepah dibersihkan
- 4 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu kecil gula / serbuk perasa
- 2 sudu besar taucu
- 2 sudu kecil sos tiram
- 10 biji cili padi - dititik
- 1 batang serai
- 2cm halia
- Minyak untuk menumis
- Garam
PROSES PENYEDIAAN
- Lala dicuci dan ditoskan.
- Halia, bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus.
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan serai, taucu dan cili padi.
- Kacau sekejap lalu tuangkan sos tiram dan kicap.
- Bubuh gula/serbuk perasa serta garam secukupnya.
- Akhir sekali masukkan kepah dan kacau rata2. Angkat.
No comments:
Post a Comment