Friday, December 15, 2017

KEPAH MASAK TAUCU

Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan sungai yang boleh dimakan dari genus Aspahsis
BAHAN BAHAN
  • 500 gm kepah dibersihkan
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu kecil gula / serbuk perasa
  • 2 sudu besar taucu
  • 2 sudu kecil sos tiram
  • 10 biji cili padi - dititik
  • 1 batang serai
  • 2cm halia
  • Minyak untuk menumis
  • Garam

PROSES PENYEDIAAN
  • Lala dicuci dan ditoskan. 
  • Halia, bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus. 
  • Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan serai, taucu dan cili padi.
  • Kacau sekejap lalu tuangkan sos tiram dan kicap. 
  • Bubuh gula/serbuk perasa serta garam secukupnya. 
  • Akhir sekali masukkan kepah  dan kacau rata2. Angkat.

No comments:

Post a Comment