KETAM
Ketam adalah
krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor"
yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya
adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan
satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae).
Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan
haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari
ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan
kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI KETAM GULAI KUNING
BAHAN BAHAN
3 Ekor ketam bunga saiz sederhana
1 batang serai di ketuk
2 mangkuk santan segar
1 biji Asam Keping
serbuk kunyit secukupnya
sedikit air
Garam
PROSES PENYEDIAAN
Masukan semua bahan dalam kuali dan
panaskan sehingga mendidih.sekiranya ketam da bertukar warna dan santat telah
naik minyak maksudnya da masak.Matikan api dan hidang.
No comments:
Post a Comment